Akcija na travniku nad Palčjem

Akcija na travniku nad Palčjem

Pred gasilskim domom v Palčju se je sobotno dopoldne 22. avgusta začelo zelo živahno. Inovatorji podjetja Roteus iz Zreč pod Pohorjem so sestavili in namestili njihovo novo glavo z vrtljivimi noži - Turbotrimm na motorno koso.  Na Hrbcu pri sv. Marjeti pa je druščino že čakal s soncem obsijan travnik. Z lastnikovim soglasjem ga je Julijan pokosil dober teden pred tem, ob robu in po sredi pa je ostalo še precej zaraščajoče se površine, ki se ji traktor izogiba. Prav to obrobno grmičevje pa je bilo cilj naše naravovarstvene akcije.

Suhi kraški travniki, kakršnih je na Pivškem veliko, so domovanje zelo zanimivih vrst. Med njimi je na primer čisto majhna, prav na tem travniku najdena divja orhideja z nenavadnim imenom: muholiko mačje uho. Tako redka je, da je Hrbec za zdaj edino znano nahajališče te vrste na Pivškem. Redna košnja travnika je zelo pomembna za ohranjanje te vrste. Pa tudi za ohranjanje redkih vrst metuljev, katerih poslastica so prav rastline, ki dajejo suhim travnikom najlepšo podobo.

Po kratkih predstavitvah akcije in kosilne glave, pa udeležencev iz vrst palških gasilcev, društva Drobnovratnik in gostov izpod Pohorja, so zabrnele motorke in kosilnice. Stara, visoka trava, črni trn, češmin, mali jeseni, mladi hrastiči, leska in kar je še drugega šavja, so padali kot za stavo. Stane je bil tako rekoč neustavljiv, prav tako mladi gasilci. Tudi drugi niso prav nič zaostajali. Do malice je bil večji del površine že lepo urejen, ko so se nam pridružili še trije možje, pa smo se skozi grmovje že prebili do lipovega gaja pri sv. Marjeti. Zahvalili smo se ekipi Roteusa za zelo učinkovito demonstracijo in se jim priporočili za obvestilo o začetku investicijske akcije na www.kickstarter.com, kjer bo mogoče naročiti njihovo novo glavo za motorno koso - Turbotrimm. Zelo zadovoljni z opravljenim delom smo pospravili orodje. Društvo Drobnovratnik se posebej zahvaljuje Julijanu Česniku, Stanetu Česniku, Janu, Matevžu in Boru za zelo zavzeto sodelovanje. Komaj čakamo, da na razširjenem in vzorno pokošenem travniku spomladi spet poiščemo še kakšno muholiko mačje uho in kakšnega posebnega metulja.

© 2013 Vse pravice pridržave
Izdelava: Agencija Brigada
Pravno obvestilo
Društvo drobnovratnik
Raubarkomanda 8
6230 Postojna